ittas-vezetes_pic1

Mire számíthatunk ittas vezetésért?  

Ezért jó döntés elkerülni az ittas vezetést 

Az  ittas vezetés az egyik legveszélyesebb döntés, amit az ember hozhat, nem csak a saját maga számára is, de mások veszélyeztetése szempontjából is. A helyzet komoly következményekkel jár. Ittas vezetés alatt nem csak a részeg vezetést értjük, hiszen Magyarországon ma zéró tolerancia van, ami nagyjából annyit teszi, hogy akár egyetlen pohár bor után és pénzbírságra számíthat az ember. Éppen ezért jó tisztában lenni a szabályokkal. Most megnézzük, hogy pontosan milyen büntetéseket is szabhatnak ki ránk attól függően, hogy mennyit ittunk és milyen baleset vagy ellenőrzés közben jutott ez a hatóság tudomására. Emellett szólni szeretnék néhány szót a véralkohol kalkulátorok hasznosságáról is, ha belefér, illetve az ügyvédi segítség praktikuma is szóba fog kerülni a későbbiekben. 

Amit az ittas vezetés büntetéséről tudni érdemes

Az ittas vezetést komolyan és elnagyoltan bünteti a törvény. Akár egyetlen pohár is, amit az ember talán meg sem érez igazán, több százezer forintos büntetést vonhat maga után. És akkor még baleset nem is történt. Legnagyobb problémája a rendszernek, hogyha lehet így fogalmazni, az az, hogy ha egyáltalán bármennyi alkoholt is kimutat a szonda, akkor a vezetői engedélyt rögtön bevonják. 

ittas-vezetes_pic2

A vezetői engedély bevonása kétféleképpen történhet, rögtön a helyszínen, vagy postai úton. Tehát nem lehet annyival elintézni a helyzetet, hogy “most nincs nálam”, mert ha ez is a helyzet, akkor is egy-két munkanap alatt el kell juttatnunk a kártyát a megfelelő címre, és akkor nem csak pluszmunkát adunk magunknak, hanem még extra büntetést is fogunk szerezni. A jogosítványnak ugyanis mindig nálunk kell lennie, hogyha járművet irányítunk. 

A legrövidebb idő, amire elvehetik az ember vezetői engedélyét egy teljes hónap, tehát ha egyszer oda kerül, utána egy teljes hónapig, és ez tényleg a legjobb eset, autó nélkül kell megoldanunk a közlekedést. Számos hátránya van ennek persze, az ember nem tud eljutni esetleg a munkahelyére, a nagybevásárlást másnak kell intéznie és még sorolhatnám. Nem egy ember vesztette el a munkahelyét már ilyen okból kifolyólag, de sajnos a szabályokat nem lehet kijátszani. Az egyetlen, ami esetleg egy kis enyhítést jelenthet a kellemetlenségben, az az, hogy a fuvarosok vagy nagyobb járművet vezetők esetleg elintézhetik, hogy csak egy bizonyos kategóriában legyenek eltiltva a vezetéstől, ne teljesen. Viszont, ha az ember mondjuk egy C kategóriával vezet, nem intézheti el, hogy csak B kategóriától legyen eltiltva, hiszen nem abban okozta a kihágást. 

Az ittas vezetésért járó büntetés persze igen széles skálán mozog, már csak azért is, mert igen széles skálán mozog a szabálykihágás is. Ha tényleg csak néhány kortyot ivott az ember, akkor egy-két hónap eltiltásra és kisebb pénzbírságra számíthat, ehhez persze arra is szükség van, hogy egyszer forduljon csak elő ilyesmi. Hogyha már másodszor, akkor komolyabbak a következmények, és egy bizonyos alkalom után vissza is vonják teljesen a vezetői engedélyt. Ugyanez igaz az ittasság magas mértékére és a komoly balesetek okozására is. A pénzbírság mellett ilyenkor számítani lehet további büntetőpontokra (azokra egyébként is), szabadságvesztésre, sőt akár egyfajta tanfolyam elvégzésére is kötelezhetik az embert, amely a biztonságos vezetés feltételeiről tart oktatást. 

Az ittas vezetési ügy ügyvéd segítségével

Hogyha az ember nagyobb (vagy éppen kisebb) bajba kerül az ittas vezetés miatt, akkor a legjobb amit tehet, hogy egy ügyvéd segítségét kéri. Már az első pillanattól kezdve a telefonon is segítségünkre lehet a jogi segítség, aki elmondja, hogyan viselkedjünk, mit mondjunk a saját helyzetünk javítása érdekében. Persze komolyabb eseteknél, amik esetleg bírói eljárást vonnának maguk után, mindenképpen szükséges lesz egy ittas vezetéssel foglalkozó ügyvéd segítsége, de már kisebb esetekben, akár a pénzbírság vagy az eltiltás mértékének csökkentésében is fontos szerepe lehet a jogi személynek.

ittas-vezetes_pic3

Az ittas vezetés elkerülése

Hogyan kerülhetjük el tehát az ittas vezetést, ami ennyi minden kellemetlenséget von maga után? Persze könnyű azt mondani, hogy egyszerűen csak ne igyunk, de ki ne szeretne hétvégente vagy munka után egy kis kikapcsolódást? Az embernek kell valami szórakozás, ami néha bulizás, néha sorozat nézése, néha ivás, néha más. Mikor ülhetünk először autóba biztonságosan? A rendőrök által feltett kérdés mindig az elmúlt 24 órára vonatkozik, de egyáltalán nem kell egy teljes napnak eltelnie az autóba ülésnek az ivástól. Nehéz azonban kiszámolni, mennyi is az annyi, de szerencsére erre a problémára az interneten már számos megoldást lehet találni a véralkoholszint kalkulátorok segítségével. A kalkulátorok használata igen egyszerű, csak időpontot és italminőséget kell kiválasztani, előtte persze nemünket, súlyunkat, magasságunkat is tisztázni kell, ezek mind feltételei ugyanis az alkohol felszívódásának gyorsaságának. Már csak arra is jó a kalkulátor, hogy egy kicsit jobban tudatában legyünk a saját részegségünknek. Hogyha a kitöltés már nehezen megy az embernek, akkor ideje lehet egy kis szünetet tartani.