Karácsonyi LED világítás: hangulatteremtés otthon

Karácsonyi dekoráció fényekkel

Az egyik legszebb dolog a karácsonyban szerintem az, hogy az évnek ebben a szakaszában fényekbe öltöznek a városok, falvak, utcák, házak.  Egyszerűen imádom nézni, ahogy alkonyatkor felvillannak a kopasz fákra tekert az égősorok, és teljesen elragad az ünnepi hangulat. Ha az időm engedi, akkor megállok, és percekig csak gyönyörködöm a látványban. Érzem, hogy itt a karácsony. A lakásunkat mi is melegséggel teli kuckóvá varázsolhatjuk egy röpke óra alatt.

Ötletek karácsonyi fénydekorációhoz: elemes LED égősor

Édesanyám minden évben maga készíti a dekorációk egy részét, és mindig meglep engem is valamit aprósággal. Idén egy nagyon különleges üveggömböt kaptam tőle, amit műhóval fújt le. A gömbbe először egy elemes, meleg fényű LED fényfűzért rakott, majd tobozokkal és girlandokkal egészítette ki. Ráadásként még egy masnit is kötött, hogy teljes legyen az örömöm. De ugyanezt bárkit megcsinálhatja. Üveggömb helyett a karácsonyi LED világítást beletehetjük koptatott lámpásokba, az igazán vintage hangulat eléréséhez. Használhatunk öblös vázákat is, ha elegánsabbat szeretnénk. Figyeljünk azonban arra, hogy a LED égősorunk jó minőségű legyen. Ne vegyük meg az olcsóbbat, csak azért, mert spórolni szeretnénk. Ez nagyon veszélyes következményekkel járhat. Még, akkor is, ha LED világításról beszélünk, jobb megelőzni a bajt.

Az elemes LED világítást faágakra is rátekerhetjük. Látványos megoldás, ha egy csokor faágat egy vázába teszünk, majd rá a fényeket és végül – ha szeretnénk – mértékkel díszeket is helyezhetünk rá. Tényleg csak mértékkel, hiszen az ágaknak a természetesség a lényege. Egy-egy égősorral betekert faágat akár az ablakokba is belógathatunk. Ezekre már nyugodtan tehetünk díszeket. Legyenek rajta olyanok is, amiknek hosszabb a száruk és belógnak a függöny elé. Ez az ajtódíszekre is igaz. Ha a fényeken kívül csak egy valamit szeretnénk feldíszíteni, akkor az a bejárati ajtó legyen. Fogadjuk az ünnepi vendégeinket melegséggel, szeretettel.

Egyre népszerűbbek és ennek köszönhetően egyre minőségibbek a LED girlandok. Az egyszerű, csepp alakú égők helyett nyugodtan vásárolhatunk hópelyheket, nyalókát, vagy különböző műanyag borítású girlandokat. Ezek mellé nincs szükség külön díszekre, amennyiben vázába szánjuk őket. Nagyobb felület esetén már érdemes gömböket, díszeket tenni mellé. Igazi újdonság a csipeszes LED füzér. Ha lehetőségünk van rá, akkor rögzítsük falra és egészítsük ki családi fényképekkel. Nagyon hangulatos és bensőséges a ragyogó fények között az emlékeinket látni. Még különlegesebb, ha az égősorból fenyőfát formázunk.

Mire ügyeljünk a karácsonyi fények vásárlásakor?

Mielőtt világítás vásárlásra adnánk a fejünket, gondoljunk át néhány dolgot. Ne akarjunk egyből a boltba rohanni. Gondoljuk végig, milyen dekorációkat szeretnénk, és így mennyi karácsonyi LED fűzérrel lehet szükségünk. Milyen típusokra. Hiszen fentebb láthattuk, hogy nagyon sok félét találunk a boltokban, webáruházakban. Szánjunk rá kellő időt, és ellenőrizzük a fényeket az ünnepek előtt. Mérjük le, hogy mennyire is van szükségünk. Nagyon bosszantó, ha munka közben derül ki, hogy egy méterrel rövidebb a LED égősorunk, mint kellene. Ügyeljünk a rögzítésre, különösen kültéri LED-ek esetén. A hónak súlya van, a szélnek ereje, és sajnos könnyen tönkre tehetik a munkánkat. A kültéri dekorációknál kövessük a szimmetria elvét, bentre pedig válasszon ki egy fókuszpontot, ahová több díszt helyezünk el. Karácsonyi LED világítás vásárlásakor győződjünk meg róla, hogy a csomagolás sérülésmentes. Fontos, hogy a csomagoláson mindent termékinformáció fel legyen tüntetve (gyártó/importáló vagy forgalmazó megnevezése, műszaki jellemzők, CE jelölés), és magyar nyelvű biztonsági útmutató. Ha lehetőségünk van rá, akkor ellenőrizzük magát az égősort is, különös figyelemmel a foglalatokra és a vezeték állapotára.

Ötletek karácsonyi fénydekorációhoz: LED fényháló

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a LED fényháló IS. Sokféle színben és méretben kaphatóak. Nagyon jól mutatnak az ablakokban, teraszajtókon, de akár üres falakon is. Ha kintre szeretnénk, akkor a tornácon a legkülönlegesebb, azonban legyünk körültekintőek a rögzítésnél, és mindenképpen kültéri fényhálót vásároljunk erre a célra. Az ereszek, párkányok dekorációja a fényjégcsap, vagy az úgynevezett fénykábel. A gumicsövekben futó izzósor kiválóan alkalmas az élek, határvonalak kiemelésére, de akár egyedi formák is kialakíthatók belőle. A kertbe, tornácra, a ház köré mindig kültéri fényeket vásároljunk, mert ezeket a kültéri viszontagságok figyelembevételével tervezték. Meglehet, többe kerülnek, de az áruk garancia arra, hogy évekig használhatjuk majd őket. A polcokon találhatunk toldható világítási rendszereket is. Kettős szigetelésüknek köszönhetően ezek kellően szívósak. Ha akad egy-két fa az udvarunkban, nyugodt szívvel öltöztessük fel őket. Hihetetlenül hangulatos látványt nyújtanak éjszakánként. Nem mellesleg az arra járók szívét is megmelengeti a látvány és nekünk is plusz egy okunk lesz a családdal a szabad ég alatt eltölteni pár percet. Ha meg az időjárás engedi és hóembert építhetünk netán, egyenesen képeslapra illő lesz az összkép!