Genetikai vizsgálat gyógyszerhez, avagy minden, amit a genetikai vizsgálatokról tudni érdemes

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez, avagy miről is beszélünk pontosan

Mint nyilvánvaló mindenki számára, minden egyes ember abszolút különálló és egyedi géntartománnyal rendelkezik. Ez természetesen a világ egyik legcsodálatosabb dolga, ugyanis ebben tűnik csak ki igazán az, hogy mennyire különbözőek is vagyunk mi emberek egymástól. Éppen ezért van szükség arra, hogy készüljön genetikai vizsgálat gyógyszerhez, azok használatához, ugyanis minden egyes ember pontosan az eltérő genetikai összetétele miatt, máshogy és máshogy reagál a különböző gyógyszerekre, oltásokra így feltétlen szükséges ezeknek a gyógyszereknek, hatóanyagoknak a minél széles skálán mozgóbb tesztelése, ugyanis minél nagyobb tömegben tesztelik az adott gyógyszert, annál szélesebb lefedettségben tudják rekonstruálni a gyógyszer hatóanyagának a hatásait és az esetleges mellékhatásait is. Specifikusan fontos vizsgálni az olyan jellegű krónikus betegségekre adott válasz reakciót, mely során kifejezetten elsődleges az reakciók figyelembe vétele, ugyanis nyilvánvaló, hogy egy beteg, valószínűleg e folytán legyengült szervezet sokkal inkább érzékenyen reagál bizonyos gyógyszerek hatásra, ezért ezekben az esetekben fokozottan fontos elvégezni a genetikai vizsgálat gyógyszerhez és azzal egyeztetett tesztjeit. Alapvetően a modern technológia áttörő eredményeket képes produkálni az adott területen, ugyanis a modern orvostudomány már egészen specifikus és pontos gén térképet tud felállítani egy- egy személy esetében, így tulajdonképpen pontosan tudják felmérni azt is, hogy az illető páciens, hogyan fog reagálni az adott gyógyszerre, ezáltal pedig egy egészen specifikus gyógyszeres kezelést tudnak nyújtani.

Milyen esetben lehet elengedhetetlenül fontos a genetikai vizsgálat gyógyszerhez?

Alapvetően nyilván számos esetben elengedhetetlenül fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy mégis hogyan reagál a szervezetünk egy- egy gyógyszerre, illetve kezelésre. Persze ezt akár csak a régi időkben megtapasztalás útján is ki lehet tapasztalni, de talán ennél sokkalta jobb opció az, ha genetikai vizsgálat gyógyszerhez ad útmutatást, erre hagyatkozunk, ugyanis így jelentős kockázatot elkerülhetünk. Különösen fontos olyan jellegű gyógyszerek esetében ezt a kutatást elvégezni, melyek antibiotikumok, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, vérnyomásalvadók és még hosszan sorolhatnám, de akit bővebben érdekel ez a téma, annak mindenképpen ajánlom, hogy nézzen utána bővebben annak, hogy milyen gyógyszerek használata esetén ajánlott elvégezni ezt a genetikai vizsgálat gyógyszerhez köthető fajtáját.

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez történő alkalmazása és kutatások előnyei

Alapvetően nyilván számos előnye van annak, ha tisztába vagyunk, akár csak nagyjából is a génállományunkkal és azzal, hogy arra mi milyen hatással van. Mivel minden génállomány száz százalékban teljesen specifikus és egyedi így nyilvánvalóan nehéz teljesen pontosan megmondani azt, hogy milyen száz százalékban a génállományunk, de hozzávetőleges véleményünk abszolút lehet a körképről. Az első és legfontosabb előnye a genetikai vizsgálat gyógyszerhez való kutatásának az elvégzéshez az, az hogy az eredmény által teljesen tiszta képet kapunk arról, hogy bizonyos gyógyszerekre illetve hatóanyagokra hogyan reagál a szervezetünk és kiderül az, ha esetlegesen valamilyen mellékhatás lépne fel akár már kis dózis esetén is, így a nagyobb dózisú alkalmazásánál már nem kell attól aggódni, hogy komolyabb bajunk lenne.  A másik előnye ennek a kutatásnak, hogy akkor, már ha tisztába vagyunk a génállományunk összetételével, sokkalta specifikusabb kezelést tud számunkra összeállítani az orvosunk, hiszen így maximálisan a mi igényeinkre szabva tudja megvalósítani a gyógyítás terápiáját, nyilvánvalóan ezzel egyenesen arányosan növekszik is annak az esélye, hogy meggyógyulunk és ez valószínűleg gyorsabban is fog történni. Ami pedig még ennél is fantasztikusabb, hogy ezzel nem csak a jelenbe lelhet hasznokra az, aki ezt elvégzi, hanem hosszabb távú érdekek miatt is, ugyanis aki élete során bármikor elvégzi az adott genetikai vizsgálat gyógyszerhez fűződő kivizsgálsát, annak egész életre meg lesz a génállomány térképe. Így tulajdonképpen bármikor, amikor valamiféle kezelésre kerülne a sor, elő tudják szedni ezt a leletet és az eredmények alapján egy nagyon pontos és specifikus kezelést tudnak előállítani.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy a leginkább az egészségünkkel kapcsolatos dolgokra érdemes beruházni, hiszen az egészség az, ami tulajdonképpen mindennél fontosabb, ez a legnagyobb ajándék, hiszen ennek hiányában az élet csak örökös szenvedés és fájdalom, éppen ezért tegyünk az egészségünkért.