Ez az október is a látás hónapja

Mi is az a „Látás hónapja”?

A Látás hónapja kampányt a Magyar Látszerész Szövetség és az optikusok közösen rendezik meg, immár tizennegyedik éve. De mi is az a Látás hónapja? Az Európában is egyedülálló Látás hónapja kezdeményezés 2005-ben indult, s a látásvizsgálatokon való részvétel fontosságára szeretné felhívni az emberek figyelmét. A szervezők egy társadalmi célú összefogást szerettek volna létrehozni, amely során a lakosságnak lehetősége nyílik térítés- és költségmentes látásellenőrzésre, szakmai tanácsadásra. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet az éles látás fontosságára, hiszen látásuk szervesen befolyásolja mindennapi életünket. Elég csak a közlekedést említenünk, s máris társadalmi felelősségvállalásról beszélünk. 

A „Látás hónapja” program célja

Alapvetően két évente javasolt látásvizsgálatra menni, de az emberek több, mint 50%-a ennél ritkábban, vagy egyáltalán nem vesz részt rajta, csak akkor, ha a romló látása már nagymértékben befolyásolja az életminőségét. Ennek rendszerint a távolság és a magas költségek az okai. A Látás hónapja lehetőségek biztosit erre.

Kevesen tudják, hogy a szemvizsgálat segítségével a súlyos szembetegségeken kívül felismerhetők a cukorbetegség, magas vérnyomás jelei is. A rossz látás, a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése, vagy a dioptria korrekció hiánya rossz közérzetet és akár fejfájást, szédülést is okozhat. Mindezeken túl az életminőségre is nagyon nagy hatással van, legyen szó magánéletről, munkahelyi teljesítményről.

A szemüveg egyszerű látásjavító eszközből kiegészítővé nőtte ki magát az utóbbi években, köszönhetően az olyan trendeknek, mint a „hipszter”, amelynek elengedhetetlen kelléke a vastag, fekete keretes szemüveg. Az optikai üzletekben nagy szín- és formaválaszték kapható, így megtalálhatjuk azt a keretet, amely a legkényelmesebb a számunkra és a legjobban tükrözi a személyiségünket, stílusunkat is. Ha különböző tevékenységeket végzünk, már arra is léteznek megoldások. Ahogy arra is van lehetőség, hogy amennyiben mégsem kényelmes megoldás számunkra a szemüveg, akkor se keljen az éleslátásról lemondanunk. Erre fejlesztették ki a kontaktlencsének, amelyek már igen fejlett technológiával készülnek, így magas minőségi követelményeknek tesznek eleget.

A Látás hónapja 2019 októberi kampányának másik célja az, hogy felhívja a figyelmet az előre gyártott szemüvegek használatának veszélyeire. A szemészeten való vizsgálat azért is fontos, hogy olyan lencséket határozzanak meg a számunkra, amelyek a saját adottságainknak megfelelő, és a keretet is fiziológiai tulajdonságainknak megfelelően állítják be. Gyakori, hogy a két szem dioptriája eltérő. Amíg az előre gyártott szemüvegeknél az általános adatokat veszik figyelembe, addig az optikákban a két szem eltérő igényeire is figyelnek. Ez azért is fontos, mert a nem megfelelő dioptria ronthat a látáson.

A „Látás hónapja” és a digitális világ vizuális kihívásai

2018-ban a „Látás hónapja” akció során előtérbe kerültek a digitális technológia használatának látásra való hátrányai és a kék fény elleni védekezés fontossága. A digitális eszközök mára már mindennapi életünk szerves részei. Kevesen vannak, akiknek ne lenne számítógépük otthon vagy a munkahelyükön. Új vizuális szokásainknak hála megváltozott a szemünk terhelése is. Szinte mindenki zsebében ott lapul az okos telefon. Így a kék fény terhelés kortól függetlenül mindenkit érint, akár szüksége van látásjavító eszközre, akár nem. Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek, a GPS eszközök vagy a led-világítás túlzott használata a szem megerőltetéséhez, szemfáradtsághoz, sőt akár álmatlansághoz is vezethet. Léteznek már olyan optikai megoldások, amelyekkel ezt a kék fény terhelést csökkenteni lehet. A „Látás hónapja” felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért is.

A „Látás hónapja” szűrővizsgálatainak előnyei

A látásproblémák a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából fakadnak, melyek szemüveggel vagy kontaktlencsével megfelelően korrigálhatók. Ha a szem a retina előtt töri meg a fénysugarakat, akkor rövidlátásról, ha a retina mögött, távollátásról beszélünk. Az előbbieknek „mínuszos”, utóbbiaknak „pluszos” lencsére van szükségük.

A „Látás hónapja” térítésmentes vizsgálatai során fény derülhet olyan krónikus betegségekre, mint cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, zöldhályog, időskori sárgafolt sorvadás. Nagy Zoltán, klinikai igazgató a cukorbetegség legsúlyosabb szövődményére, a diabéteszes retinopátiára hívta fel a figyelmet a „Látás hónapja” kapcsán. A betegség során kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz, hosszútávon pedig vaksághoz vezethet. A megfelelő kezeléssekkel megelőzhető lenne a látásromlás vagy vakság, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Mivel hazánkban a lakosság vezető vaksági oka a cukorbetegség szemszövődményeinek kialakulása, a betegség esetén kiemelt jelentőségű ez a kampány.

Nyugdíjas korúaknál gyakran előforduló rendellenesség a szemlencse elszürkülése, vagyis a szürkehályog, melynél a legtöbb esetben műtéti úton jelentős látásjavulás érhető el, a zöldhályog és sárgafolt sorvadás okozta károsodás azonban legtöbbször visszafordíthatatlan.