Egzotikus exotic macska – de mitől ennyire különleges?

Exotic macska története – honnan a mélabús tekintet?

Már a fajta megnevezése – exotic macska – is arra utal, hogy nem mindennapi jegyekkel megáldott kaliberről beszélünk. De mi teszi annyira különlegessé a fajtát, hogy ilyen explicit módon elénk tárják? A kényelmes emberek perzsájaként is szokás emlegetni őket rövid, túlzottan sok ápolást nem igénylő bundájuk miatt, de nem ettől lesznek kiemelkedők. Tenyésztők az 1960-as évek elején kísérletet tettek arra, hogy olyan macskafajtát hozzanak létre, amely a perzsáéhoz hasonló szőrzettel rendelkezik. Ehelyett azonban olyan rövidszőrű fajtát sikerült kitenyészteniük, amely örökölte a perzsa zömök testalkatát és mélabús, kíváncsiságtól csillogó arckifejezését. Szerencsére jellemét másik szülőjétől, az amerikai rövdiszőrűtől kapta, így egy nagyon kedves, barátságos és nyugodt természetű macskát ismerhetünk meg benne. Mivel a fajta standardját a perzsa határozza meg, igen széles skálán mozog a színezete. Kerekded alkata, selymes, dús szőre miatt olyan, mint egy plüssmacska, ami igencsak népszerűvé teszi a macskatartók között. Nem csak nyugodt, de nagyon ragaszkodó, tanulékony, s időnként beszédes is. Még a heti ápolást is jól viseli, sőt alapvetően élvezi. A gyerekek figyelmében pedig imád fürdeni, ameddig tisztelettel bánnak vele. Ha játékos társra vágyunk, aki velünk egyidőben unja meg a procedúrát, az exotic macska a legjobb választás. 1967-ben már bekerült az International Cat Association elismert fajtái közé.

Exotic macska egészsége – és néhány táplálási tanács

Az exotic macska viszonylag hosszú életű a maga 8-10 évével, de sok betegségre hajlamos, ezért nagyon oda kell rá figyelnünk a fejlődése, öregedése során. A fej anatómiájából adódik, hogy gyakran fordulnak elő a fajta képviselőinél légzési nehézségek, hangos légzés, mert a szokásostól szűkebben az orrlyukak. Szintén a saját, lapos fej miatt a fogak elrendezése is rendellenes lehet. Észrevehetjük, hogy rövidszőrű perzsa kedvencünk erőteljesen könnyezik, érzékeny a hőre, s a különböző bőrbetegségekre. Érdemes őt rendszeres szűrővizsgálatra vinni a policisztás vesebetegségre való hajlam miatt is. Ha felelős gazdiként szemmel tartjuk őt, rendszeresen látogatjuk az állatorvost, akkor a legtöbb kór kordában tartható, megelőzhető vagy kezelhető. Fontos tudni, hogy a felsoroltak nem csak a fajtiszta, de a keverék macskákra is vonatkozik. Sőt, más macskafajtáknál sem szabad ezeket a kötelességeket elhanyagolni.

Cicánk egészségét a táplálással is befolyásoljuk. Fontos a minőségi, kevés adalékanyaggal készített eledel. A macskák fő tápláléka a hús, s a húsban található nyomelemek, így tartózkodjunk attól, hogy saját étrendünket erőltetjük rá. Az utóbbi években nagyon sok hír kelt szárnya olyan macskatartókról, akik vegán étrendre fogták állítólagos kedvencüket. Minden ilyen szándék szigorúan tilos! Állatkínzásnak minősül!

Exotic macska ápolása – rövid szőr, kevesebb gond

Ez a fajta a lusta ember perzsája. Persze nem akarunk gonoszak lenni. Nem mindenki vágyik hosszú szőrű macskára, de sokan szeretnének a perzsához hasonlót. Ez áll az exotic macska sikere mögött is. Szőrzete sokkal kevesebb törődést igényel a gazda részéről, mint egy hagyományos perzsa esetében, ráadásul élvezi is a gondoskodást, így karmolások nélkül megússzuk azt a heti egy-két napot, amit erre szánunk. Fürdetni nem muszáj őt, de ha mégis sort kerítünk rá, gondoskodjunk arról, hogy teljesen megszárítsuk őt, mivel nagyon érzékeny a huzatra, hőingadozásra. Nem szeretnénk, hogy megbetegedjen, igaz?

Érdekességképpen: a szem színe a szőrzet színétől függ, s heterokrómia is kialakulhat náluk. Ez az igazán különleges genetikai mutáció azt eredményezi, hogy a két szem eltérő színű.

Exotic macska igényei – mit tehetünk érte?

Azon kívül, hogy etetjük és játszunk vele, ajándékozzuk meg a figyelmünkkel, ha rendületlenül követ bennünket. Az exotic macska nagyon türelmes, nem fog tolakodón viselkedni, hacsak nem dőlünk el kényelmesen a kanapén. Olyankor nem rest társaságot nyújtani nekünk. A közös játék azért is fontos az esetükben, mert egyébként nem szeretnek mozogni, s emiatt könnyen elhízhatnak. A játék során tehát edzünk is vele. Nem kell órára pontosan betartani a rutint, nem fog ránk megharagudni, ha egyszer-egyszer fáradtak vagyunk, s inkább csak babusgatnánk őt.