hutokocsi_pic3

Egy hűtőkocsi sokszor jól jöhet

A hűtőkocsi funkciója és lehetőségei

A hűtőkocsi általában nem mindennapi használati eszköze az embernek, és még csak a bérlés során sem az első szállítóeszköz, ami eszünkbe jut. Van azonban az az élethelyzet, amikor egy hűtőkocsi a legnagyobb segítséget jelenti. Talán el sem tudjuk képzelni, mennyi mindenre lehet jó egy ilyen eszköz, úgyhogy most erről fogunk egy kicsit részletesebben is beszélni. Emellett pedig megnézzük, hogy milyen lehetőségeket rejt a hűtőautó bérlés és hogyan vehetjük azt igénybe. 

Mire jó a hűtőkocsi?

Ahogy azt már mondtam, először azt érdemes megnézni, hogy pontosan mire is jó egy ilyen szállítóeszköz, és hogyan segítheti munkánkat, illetve mindennapjainkat. Azért azt fontos mindezek előtt tisztázni, hogy a hűtőautó egy elég tág fogalom, amibe többfajta jármű is tartozik, sőt igen széles méretekben képes mozogni, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő példányt, amivel kényelmesen és praktikusan tudja elvégezni a rá váró feladatot. Talán nem gondolnánk, de még a fagyiskocsi is ide sorolható, amit mindenki jól ismer. Elvégre heti egyszer-kétszer végig járja a falvakat a sárga kocsi, és ha éppen sikerült gyerekként meggyőzni a szüleinket, akkor kaphatunk pár finomságot. Valószínűleg gyerekként még nem figyeltünk fel rá, de nem csak jégkrémeket lehetett kapni itt, hanem mindenféle fagyasztott, mélyhűtött terméket, többek között édességeket, gombócokat, és persze rántott húsokat, fasírtgolyókat és még sült burgonya alapot is. Mindezekhez persze egy fagyasztós járműre volt szükség, úgyhogy már érthető is, miért tartozik a hűtőkocsik közé ez a speciális jármű is, amit már olyan jól ismer mindenki. 

hutokocsi_pic1

De mi a helyzet azokkal, amiket kevésbé ismerünk, és főleg az éttermek, áruházak, boltok, sőt hentesek vesznek igénybe? Egy közös van ezekben persze, hogy mindegyik élelmiszerek szállításával foglalkozik, de azért ez sem olyan egyértelmű dolog a hűtőautók esetében, gyakorlatilag bármit lehet ilyen módon szállítani. Főleg, hogyha odakint közelít a hőmérséklet a negyven Celsiushoz. 

Hogyha szigorúan vesszük a fogalom értelmezését, akkor elmondhatjuk, hogy a hűtőkocsi gyakorlatilag egy olyan nagyobb raktérrel rendelkező jármű, amely a raktér hőmérsékletét irányítani tudja, persze a negatív irányba, tehát nem fűtünk vele, hanem hűtünk. Azért azt érdemes elmondanom, hogy nem minden élelmiszert szükséges ilyen módon szállítani. Készételeket például egy bizonyos kiszállítási időn belül és bizonyos mennyiségben egyáltalán nem kell ételszállítóval kivinni a címzett részére, úgyhogy ne lepődjünk meg, hogy a napi menüs helyek nem fűtve vagy hűtve fogják nekünk biztosítani az ételeket. Az sem ritka, hogy a kiszállítással foglalkozó cégek hűtőtáskákat alkalmaznak, hiszen egyszerre csak kisebb mennyiséget fognak eljuttatni egyik helyről a másikra, úgyhogy nincs szükségük egy olyan nagyobb légterű szállítóeszközre, mint amilyen a hűtőkocsi. 

Elmondhatjuk tehát összességében, hogy a hűtőkocsikat az esetek nagy részében élelmiszerek szállítására használjuk, de csak nagyobb mennyiségben. Így főleg vállalkozások számára alkalmas, egyaránt a termelői és a felvásárlói réteg tekintetében. Hogy ki gondoskodik a szállítás meglétéről, az mindig megbeszélés tárgyát képezi, általában persze az eladót terheli. A nagyobb cégeknél persze már nagyon jól működő logisztikai háttér van, viszont kisebb élelmiszerrel foglalkozó cégeknél nem árt, hogyha ők maguk tudnak biztosítani egy hűtőkocsit a vásárlók részére. Ezért is lehet érdemes a továbbiakban a bérléssel foglalkozni. 

A hűtőkocsi bérlése

A hűtőkocsi bérlése nem okoz nagyobb nehézséget. Csak legyen egy sofőr, aki rendelkezik a megfelelő vezetői engedéllyel és már vihetjük is. Persze azért ennél kicsit nehezebb a helyzet, hogyha valaki vállalkozóként akar a bérleményhez jutni. Így sem kell azonban kétsége esni, csupán néhány céges papírra lesz szükség, és persze ilyenkor is jelen kell lennie a leendő vezetőnek. Maga a bérlés egyébként is nagyon hasznos szolgáltatás, így nem kell rögtön arra gondolni, hogy esetleg saját járműbe fektessünk akár vállalkozásként is. Persze minden a matekon múlik, meg hogy az embernek mennyi tőkéje van, amit szeretne esetleg egy nagyobb járműbe fektetni. Persze a vásárlásnak is megvannak a maga előnyei, de azért sokkal inkább tudom javasolni első körben a bérlést. 

hutokocsi_pic2

Ha mást nem, így elkerülhetjük a sok papírmunkát, a válogatást a használt vagy új eszközök között. Nem kell továbbá olyan fejfájásba kergető dolgokkal foglalkoznunk, mint például a műszaki vizsga lebonyolítása, a kimaradt idő pótlása, az esetleges meghibásodások kezelése vagy akár a téli-nyári gumik cseréje. És mindez csak a jéghegy csúcsa. A hűtőkocsi bérléssel mindezek elkerülhetők persze, ott csak egy szerződésünk van, minden más általános intézendő pedig a cég dolga. 

Összességében a hűtőkocsiról

Összességében persze nagyon hasznos a hűtőkocsi mint szállítóeszköz, gyakorlatilag pótolhatatlan. Ha pedig nem szeretnénk vagy nincs lehetőségünk saját jármű vásárlására, akkor a bérlés az egyik legjobb ötlet.