Csaptelep ide és oda

Csaptelep vásárlás női szemmel

Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor a párommal ki kell választanunk a fürdőszobába és a konyhába került csaptelep. Már három hónapja folyik a lakás csinosítása, berendezése. Az utóbbi hetekben a helyükre kerültek a csempék, a járólapok, a laminált padló, a kád, a wc tartály, a falra a festék… de még hiányozott minden csaptelep. A fürdőbe és a konyhába is. Bevallom nekem ez annyira ismeretlen terep volt, hogy amíg nem kezdtem el behatóbban foglalkozni a témával, azt se tudtam, hogy különbség van konyhai és fürdőszobai csaptelep között. Sőt! A fürdőszobai csapteleknél sem mindegy, hogy milyen hova kerül: van mosdó, zuhany, kádtöltő, kád-mosdó töltő (KMT) és bide csaptelep. Az utolsóra nekünk nem lesz szükségünk. Nincs bidénk.

Mint minden hasonló helyzetben, most is magukra vállalták a barátok, az ismerősök és a rokonok azt a feladatot, hogy megmondják, mi a jó. Amivel tulajdonképpen nincs semmi baj. De sajnos érzékeny terep, mert senkit sem akarsz megbántani. Mi sem akartunk, ezért úgy döntöttünk, hogy amennyire lehet, elébe megyünk a dolgoknak, és nem hangoztatjuk tovább, mire készülünk. Úgyhogy, amikor beütöttem a keresőbe, hogy konyhai csaptelep, egy teljesen idegen világban találtam magam. Na de hol van ilyenkor a párom? Neki mindegy, mondta, csak ne legyen rózsaszín és tudjon bizonyos technikai dolgokat… Azt hiszem, kettőnk közül engem érdekelnek jobban a formai megoldások.

Csaptelep vásárlás, amikor mégsem mindegy

A párom azt az utasítást adta, hogy olyan konyhai mosogató csaptelepet keressek, amelynek álló vízkiállása van. A másik, ami nálunk ugyan nem jöhetett szóba, de nem árt tudni a létezéséről, az a fali csap. Visszatérve a konyhai csaphoz, az egyik legpraktikusabb, amit felfedeztem, hogy számtalan olyan termék található a kínálatokban, amelyek kihúzható zuhanyfejjel rendelkeznek. Elképzeltem a dolgot, és azt kell, hogy mondjam, nem hülyeség. Egy ilyennel a házban nincs többé mosogatólében úszó konyhapult, s nagyobb fazekak megtöltéséről már nem is beszélve. Ja, és persze a csepegtetőtálcát is könnyedén le lehet vele öblíteni.

Ami nálam nem mindegy, hogy milyen a csaptelep működési elve. Elkötelezett híve vagyok az energia-és víztakarékos megoldásoknak, s emiatt sokan azt hitték (köztük a párom is), hogy ragaszkodni fogok a szenzoros vagy a nyomógombos csaphoz. Csak hát egyszerűen nem tetszenek. Nekem hiányzik a kar róluk. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül drágák is. Leginkább csak nyilvános illemhelyeken és hitelekben találkozik velük az ember lánya. Otthonokban soha. Nekem régi nagy kedvencem a tekerőgombos csaptelep, a páromnak viszont nem. Ő az egyszerű, praktikus dolgok kedvelője. Így döntöttünk végül az egykaros konyhai csap mellett. 

A konyhába én mindenképpen olyat akartam, ami színében illik a mosogatóhoz, s így a kör tovább szűkült a szürke, gránitbevonatú termékekre. Miután megálmodtuk, hogy mekkora az ideális méret – amelynél könnyedén intézhetjük a dolgokat, mint a mosogatás, kézmosás, locsolókannatöltés – ráütöttünk a rendelés gombra. Ezzel a konyhával meg is voltunk.

Csaptelep vásárlás férfi szemmel

Már az előző vásárlási szakaszban kiderült, de most már nyílt titokká is avanzsált, hogy a páromnak mégsem annyira mindegy, hogy milyen csaptelep kerül a fürdőszobába. Már nem csak a színén akadékoskodott. Bevallom, örömömre. Szívesen átadtam neki a terepet és átmentem háttérszélbe a fürdőszoba felszerelésének véglegesítésekor. Mivel a kádunk beépített, és nem szabadon álló, ezért itt a fali megoldás tűnt a legideálisabbnak. Olyan, amihez tartozik zuhanyfej is. Kádfürdős pár vagyunk, de vannak olyan napok, amikor szeretjük néhány perc alatt, a zuhany alatt letudni a tisztálkodást. Erre találták ki a váltógombos megoldásokat. Itt már fontosabb volt a vízsugár szabályozhatósága és a vízmennyiség is. Az ember jóval több vizet használ fürdésre, s így többet is pazarol. Bármennyire is imádok elmerülni egy teli kád vízben, emlékeztetni szoktam magamat arra, hogy ez nem túl jó szokás. Az olyankor az ajtó előtt toporgó párom szerint se.

Amikor a mosdó csaptelep választásához értünk, először is ugyanazt a termékcsaládot kerestük, amelyhez a kádé is tartozott. Számomra kiemelkedően fontos az egységes kép és a dizájn. Ha kell, „vérre” megyek az igazamért, de akkor is összehangban lesz minden apró részlet. A keresztanyám szokta szóvá tenni, hogy mennyire válogatós vagyok és hogy ez nem tartható fenn hosszútávon. Ilyenkor mindig elmondom, amit most is: inkább spórolok valamire még egy hónapig, minthogy évekig nézzem a tévedésemet és rágódjak azon, mennyire rossz döntés volt. Ennek jóvoltából a mosdónak egy a kádéhoz hasonlóan mattított króm, vízesésjellegű csapunk lett, amire öröm ránézni.

Csaptelep vásárlás párosan

A végén csapatmunka volt a vásárlás. Amíg én a küllemet néztem, addig a párom a technikai adatokat és a minőséget tartotta első sorban szem előtt. Bízunk benne, hogy sok évig szolgálnak majd minket.