vegytisztító_pic2

Amit a vegytisztítóról tudni érdemes

Amit a vegytisztítónál tudnod kell

A vegytisztítóban persze segítenek az embernek, hogy megtalálja a tökéletes megoldást egy-egy szennyeződésre vagy problémára a tisztítás során, azonban jó, ha mi magunk is tudjuk, hogy mit szeretnénk, egyáltalán mikor érdemes felkeresni a szolgáltatást, és mindezt milyen költségek árán tudjuk megtenni, mikor éri meg igazán. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani azok számára, akik el vannak tévedve a mosodák és ruhatisztítás világában.

Mit vihetünk a vegytisztítóba?

A vegytisztítóba nem csak öltönyöket és ruhákat vihetünk, habár sokan hajlamosak azt hinni, hogy ezek az egyetlen darabok, amiket szívesen fogadnak egy ilyen helyen. Ez azonban messze áll az igazságtól, nincs olyan ezeréves póló, amit ne lenne érdemes profi módon tisztíttatni, hogyha számunkra eszmei értékkel bír. 

vegytisztító_pic3

Érdemes azonban néhány dologra jobban is odafigyelni. Először is, ne adjunk be alsóneműket, vagy megkérdőjelezhető öltözékeket, amiket az ember inkább magának tartana meg. Ezeket egyébként is jó döntés inkább kidobni, hogyha már mosodára szorulna, és egyébként is kellemetlen helyzetet szülne. Emellett érdemes megnézni, hogy egy adott vegytisztító pontosan mivel foglalkozik. Szőnyegeket például nem mindenhol tudnak vállalni, mert azok különleges felszereléseket igényelnek, és sokszor maga a tisztítószalon helyisége nem elég nagy ahhoz, hogy méretesebb darabokat vállalni tudjanak. Ilyenkor fordulhatunk kifejezetten szőnyegtisztító cégekhez, ők értenek legjobban az ilyen darabokhoz, érdemes tehát elsősorban hozzájuk fordulni ilyen esetben. De persze akadnak olyan vegytisztítók, ahol még a szőnyegek sem jelentenek akadályt. Főleg vidéken van erre jobban szükség, ahol nem nagyon található választék a tisztítással foglalkozó cégek esetében. 

A vegytisztítóba sok egyéb anyag kerülhet. A teljes ruhatárunk, kezdve a kisebb sortoktól egészen esküvői ruháig. De a háztartás textíliáit is érdemes lehet profi kezekkel tisztíttatni. Különösen igaz ez a csipkés fehér terítőkre vagy függönyökre. A csipke önmagában is nagyon érzékeny anyag, egy idő után már egy kisebb húzástól is foszlik és szakad, ezért különösen ügyelni kell a tisztítása közben az anyag óvására, hogy minél tovább bírja az a lehető legjobb állapotban. Hogyha pedig kifejezetten fehér a színe ezeknek, akkor az ember még nagyobb gondban van, egyszerre lenne szükség ilyenkor erős fehérítőanyagra és az anyag védelmére. Ezt otthon aligha tudja az ember biztosítani, így érdemes lehet inkább vegytisztító üzlettel elvégeztetni ezt a munkát. 

Mehetnek tehát idő függönyök, nem csak csipkések, hanem a sötétítők is, takarók, ágyneműk, terítők. Gyakorlatilag amit csak az ember a ház körül használ. A nagytakarítások során nagy segítség lehet, hogyha ezeket még a takarítás előtt összeszedjük és beadjuk a vegytisztítóba, hogy nekünk már csak a többi feladatot kelljen elvégezni. Épp elég ilyenkor az ablakok, ajtók mosása, a padló sikálása, az embernek nincsen szüksége még arra is, hogy az anyagokkal törődjön. 

Személyes és háztól házig vegytisztító

A vegytisztítót személyesen és háztól házig szolgáltatással is igénybe tudjuk venni a legtöbb helyen. A személyes átadás vagy átvétel sokszor ugyanis problémás lehet. Hogyha az ember nagyobb adagot szeretne tisztítani, és nincs autója, akkor a szállítás okozhat gondot. Persze nem csak a mennyiség problémás sokszor, de a tisztítószalonok nyitvatartása sem feltétlenül kedvez a hétköznapi munkaidőben dolgozóknak, egyszerűen nem mindenkinek van ideje eljuttatni a tisztítandó anyagokat a szalonba. 

vegytisztító_pic1

Ilyenkor lehet jó megoldás a háztól házig szolgáltatás választása. Össze kell készítenünk az anyagokat, és átadni a futárnak, majd átvenni azokat. Ezt könnyen meg tudja tenni otthon bárki, akár a nagymama, de még a szomszédot is megkérhetjük erre a kis feladatra. Hogyha az ember otthonról dolgozik, de nem tud munkaidőben elszabadulni a számítógépe elől, akkor is jó döntés lehet ezt a lehetőséget választani. Nyugdíjasoknak, mozgássérültek és kismamák számára is meg tudja könnyíteni az életet egy ilyen szolgáltatás. 

A vegytisztító kihasználása

A kérdés persze mindig az, hogy mikor használjunk egyáltalán vegytisztítót? Mikor van szükség profi segítségre? Persze, aki anyagilag megengedheti magának, az a teljes mosást profikra tudja bízni, hogy ne kelljen vele bajlódni, azonban a legtöbben ezt nem tehetik meg. Amit érdemes tisztítani ilyenkor, az a kedvenc ruhánk, hogyha esetleg valamilyen foltot kapott. Hogyha sikálni, vegyszerezni kezdjük, akkor esetleg búcsút mondhatunk tőle a folyamat végén. Ezen kívül persze ott van a drágább darabok, amiket nem érdemes betenni a mosógépbe, szappanos vízben azonban nem tudjuk elég hatékonyan tisztítani. Vannak még azok a darabok, amiket egyáltalán nem érhet víz, vagy meleg víz, esetleg nem bírják egyáltalán a hőt. Az estélyi ruhák és öltönyök mosása és vasalása, beállítása egyszerűen nem kivitelezhető otthon, ezek is mehetnek a tisztítónak. A többi darabnál próbálkozhatunk otthoni jól bevált praktikákkal, fehérítési ötletekkel, de hogyha ezek nem hozzák meg a várt hatást, akkor marad a tisztítószalon.