sóder ár1_1

A legjobb sóder árak 2022-ben?

Mit kell tudnunk idén a sóder árakról?

Az elmúlt években a pandémia kitörésével egyre nőnek az árak, szabadidejében az embereknek lehetősége nyílt arra, hogy építkezzenek, így pedig az építőanyagok, így a sóder árak is egyre feljebb kúsznak. Megéri-e mégis rendelnünk, építkeznünk idén? A válasz az, hogy persze! Az árak egyre nőnek, ez sajnos megállíthatatlan, azonban nem csak az anyagok költsége nő, hanem minden másé is. Az élelmiszereké, szolgáltatásoké, és igen, az ingatlanok is egyre többet érnek. Összességében, hogyha az ember odafigyel az ingatlan minőségére, akkor bizony megéri a kisebb és nagyobb javításokat és átalakításokat is elvégeztetni vagy elvégezni rajta, mivel így tarthatjuk meg a piaci értéket, ami viszont egyre nagyobb lesz!

sóder ár1_3

A sóder árak függvényében

Hogyha tehát eltekintünk a kérdéstől, hogy megéri-e egyáltalán nekünk sódert rendelni, akkor meg kell azt is néznünk, hogy pontosan hogyan, milyet és m_ennyiért tudunk vásárolni. A sóder ára többtényezős, és mindenkinek egyéni árat tudnak a szóródóanyag szállító cégek biztosítani. Így ezeknek a végeknek a honlapján nem is nagyon fogunk találkozni konkrét árakkal, és én sem tudok azokról beszámolni, mivel tényleg minden eset egyedi. A sóder ára függ tehát az osztályozástól, hogy milyen szemcsenagyságot szeretnénk, a megrendelt köbméter nagyságától és az sem mindegy, hogy az adott cégtől milyen messzire szállítják az anyagot, tehát mindenre oda kell figyelnie az embernek, hogyha pontos számításokat szeretne. Emellett, a legtöbb átalakítás vagy felújítás nem csupán sódert igényel, hanem számos egyéb anyagot is rendel ilyenkor az ember, homokot, kavicsot, esetleg termő- vagy töltőföldet, murvát vagy bazaltot, mindez pedig ahhoz vezet, hogy az ember az összes anyagra egyszerre tudja kérni az ajánlatot, ami így kedvezőbb feltételeket kínálhat számunkra. 

A sóder ár és az osztályozás

Minden sóder másfajta feladat ellátására megfelelő, ezt mindenkinek tudnia kell még a rendelés előtt. A legkisebb szemcsenagyság általában még nem kifejezetten a betonkészítéshez megfelelő, hanem egy vastagabb vakolat rétegéhez lesz megfelelő. A nagyobb szemcsenagyságokat aszerint tudjuk megvásárolni, hogy mennyire szeretnénk vékony vagy finom-betont előállítani, esetleg mennyire számít az elkészült betonréteg esztétikai értéke. Az egészen nagy darabokat pedig a durva betonhoz tudjuk felhasználni. 

Természetesen kapható osztályozatlan sóder is, amelynek a sóder árak közül talán a legkedvezőbb értéke van. Ahhoz, hogy melyik változatot vásároljuk, segítségképp érdemes lehet felkeresni egy szaklapot vagy egyenesen egy szóródóanyag szállító cég oldalát, ahol nem csak az egyes típusokat, osztályokat tudjuk megtekinteni, hanem segítséget kaphatunk a sóder árak megismeréséhez is. Ehhez kifejezetten tudom ajánlani az alábbi céget és annak oldalát: https://www.fuvar-oda.hu/soder

sóder ár1_2

A sóder árak és a távolság

Az egyik érdekes összetevője a sóder áraknak esetleg a távolság kérdése lehet, felmerülhet az emberben, hogy miért is számít annyit az, hogy hova kell eljutnia az anyagnak. A futárcégeknél már megszokhattuk, hogy a csomagunk teljesen mindegy, hogy a szomszédba megy tulajdonképpen vagy az ország másik felére, mindenképpen ugyanannyi szállítási költséget kell az embernek állnia. Ez azonban nem így működik a szóródóanyagok esetében, amikor nem egy futárszolgálat szállít ki, hanem maga a cég. Mivel nagyobb súlyról van szó, nagyobb járművet igényel a szállítás, és általában nem tudja egyszerre több másik megrendelő anyagát is egyúttal elhozni a cég, hanem egy emberért szállít. A nagyobb jármű több költséggel jár, emellett ezek a teherautók általában gázolajjal működnek, és gyorsan elfogyasztják az üzemanyagot tankolás után, ami megint csak extra néhány ezer forintot jelent a cég számára. Ahhoz tehát, hogy hozzánk eljusson a sóder, figyelembe kell vennünk a szállítás nehézségeit, az anyag nagyságát és a távolság mértékét is, arról nem is beszélve, hogy ezt a nagyobb járművet valakinek vezetnie kell, és általában a sofőr nem egyedül érkezik hanem másodmagával, hogy legyen segítsége az anyag lepakolásához is. 

A sóder árakról összességében

A sóder árakról tehát elmondhatjuk, hogy érthetően magasak. Az emelkedés természetes egy idő után, azonban ez nem azt jelenti, hogy 2022-ben nem érné meg rendelni és felújítani a segítségével az udvart vagy a lakást. Hogyha azonban mégis sokalljuk az idei sóder árat, akkor érdemes lehet egyes alternatívákat is felvetni. Milyen lenne, hogyha a kocsifeljáró beton helyett inkább murvával lenne felszórva? Nem csak egyszerű de tartós és kényelmes megoldás is, és természetesebb a betonnál. Ugyanígy gondolkozhatunk különböző megoldásokon a járdák esetében is. Aminek tényleg betonnak kell lennie az udvaron legalábbis, az a lépcső, a házban azonban már válthatunk egy vasszerkezetre és falapokra vagy egyéb ötletekre is. Érdemes lehet tehát az ilyen lehetőségeket is számításba venni még a rendelés előtt, de a sóder árakra is szinte minden esetben számítania kell az embernek egy építkezés során, így ajánlott azokat jobban is megismerni, hogy biztosan jó helyről és megfelelő mennyiséget tudjunk rendelni.