A konvektor választás kihívásai

Melyik is az a konvektor?

Aki hozzám hasonlóan technikai laikus – nem, nem analfabéta, mert értem én, csak magamtól neki nem állok tájékozódni, mert nem része a mindennapjaimnak – valószínűleg nem fogja bánni, ha először tisztázzuk, melyik is az a konvektor, meg mitől más, mint a radiátor. Mert küllemre.. Vannak azok a régi, általában két féle barnára festett, sok kislyukaccsal ellátott készülékek, amik állandóan kattognak, pattognak. Az az!

Ez persze nem definíció, vagy meghatározás. A konvektor leginkább működésében tér el a többi fűtési metódustól, küllemében kevésbé, hiszen azonosak az elvárások minden olyan berendezéssel szemben, ami az életterünk része: legyen praktikus és ne legyen ronda. Szóval a konvektor abban különbözik, hogy helyben zajlik a hőtermelés. Nem kering a fal körül csőben a fűtővíz, amit a pincében, padlásban tárolt hőtermelő melegít fel, hanem ő itt magának helyben égeti a gázt, vagy használ áramot. Ennek megfelelően olykor kéményre kell kötni, vagy fúrni egy nyílást az utcaszint felé, hogy ott távozzon az égéstermék.

De alapvetően megéri? Válasszam, vagy inkább más módon fűtsek? Mindjárt elmondom, én mire jutottam.

Milyen típusú konvektorok vannak?

Mondhatnánk, hogy a gázkonvektor és kész, de nem a hőtermelés módjára gondolunk itt elsősorban, hanem, hogy az égéstermék elvezetése, hogyan is van megoldva. Ennek megfelelően megkülönböztetünk két típust: van a kéményes, meg a parapetes.

Kezdjük a kéményessel. Kéményes konvektor az a készülék, ahol egy kéménycsőre van ráépítve a készülék, itt távozik az égéstermék. Ez persze szükségessé teszi eleve egy kémény meglétét. Természetesen előfordul, de általában ahol már van kémény, máshogyan szokták felhasználni. Akkor lehet hasznos mégis konvektorban gondolkodni, ha nem akarjuk folyamatosan fűteni azt a helységet, vagy egyáltalán azt a lakást, házat. Sajnos – illetve nem sajnos, mert ez a mi jól felfogott érdekünk – a kéményre igen szigorú előírások vonatkoznak, ebbe beletartozik, hogy nem lehet csak egy csővel megúszni a dolgot, a régi típusúakat ki kell egészíteni. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha ne adj Isten megfordulna a légmozgás iránya valamiért, akkor se tudja a szoba levegőjébe rántani a huzat a mérgező égésterméket.

A parapetes megoldás ennél kevésbé helyhez kötött, bár itt is vannak azért korlátozások. De kezdetnek tisztázzuk inkább, hogy mi a jó ég is az a parapet? Emlékeztek a pesti bérházak falain sorakozó fekete lyukacsos fémekre, amik jellegzetes négyszög alapú gúla formákkal meredtek a bámészkodóra. Az a parapet, ott jön ki az égéstermék. A parapetes konvektor pedig következésképpen olyan fűtőtest, ami viszonylag szabadon elhelyezhető, feltéve, hogy a fal túloldala nem belső légtér.

Mi az a vízteres konvektor?

Kicsit csalóka az elnevezés, mert ez a konvektor tulajdonképpen egy mini kazán. Még radiátorokat is köthetünk rá, ha olyanunk van. Olyankor igazán praktikus, amikor mondjuk egy parapetes fűtésrendszert szeretnénk modernizálni anélkül, hogy összevissza fúrnánk meg vésnénk a falat, padlót. Persze valamennyit itt is kell, de viszonylag egyszerűen megoldható és nem is működik rossz hatásfokkal.

És az energiatakarékos konvektor?

Ez gyakorlatilag egy újítás, ma már csak ilyet kapni és ezért nem ajánlatos másodkézből beszerezni, mert ha a konvektor használt, nem biztos, hogy energiatakarékos lesz. A garanciáról ésegyebekről nem is beszélve. A korlátozás gyakorlatilag a fűtőteljesítményre vonatkozik, illetve a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére. Összességében nem csak környezettudatosabbak az elődjeiknél, de a hatásfokuk is jobb, úgyhogy nem nagyon ágállt senki az ellen, hogy egyeduralkodóvá váljanak a piacon a régiek betiltásával.

Mikor hasznos a konvektor?

Egy időben nagyon elterjedtek, és nem is nehéz megállapítani, miért: könnyű a beszerelése. Kivitelezési és pénzügyi szempontból is. Ráadásul nagy előnye, hogy egymástól külön álló egységekre bontható, úgyhogy tényleg csak ott fűtünk vele, ahol akarunk. Ezzel jelentős spórolást lehet elérni, persze vállalván azt a kényelmetlenséget, hogy a lakás nem minden pontján van ugyanolyan idő.

Gyakorlatilag ma is ezek a fő erényei. Otthonainkból kezd kiszorulni, mert általában több olyan helység van, amit egyszerre szeretnénk melegen tartani, pláne, ha gyerekes családokról van szó. Ugyanakkor olyan helyeken, ahol nem tartózkodunk folyamatosan, kiváló lehet. Például egy nyaraló, de sok munkahelyen vagy telephelyen is alkalmazzák. Minek oda olyan, ami folyton fűt? Szerencsére nem kell órákat várni, hogy kellemes meleget csiholjon, így aki elsőként betér egy telephelyre dolgozni, nem kell csak pár percet várjon a kellemes melegre.

Összességében tehát azoknak érdemes elgondolkodniuk rajta, akik hasznosan, praktikusan vélekednek. Lakásban is elképzelhető, hogy haszna van, ha ritkábban tartózkodunk egy viszonylag elszigetelt helységben, ott jó szolgálatot tehet. Ugyanígy a nyaralóban, ahol Júliusban igazából csak rendkívüli időjárási helyzetekkor fűtünk, jól jöhet a biztonság kedvéért egy ilyen szerkezet. Beszerelni, beszerezni pedig igencsak olcsó.