A céklalé jótékony hatásáról

Télen is igyunk céklalét

A céklalére kevesen gondolnak, hogyha az ismert gyümölcsléket emlegetjük. Pedig sokan ismerik, milyen jótékony hatásai vannak ennek a remek növénynek, csupán nem sokszor jut eszünkbe, hogyan is lehetne megfelelően fogyasztani. A cékla remek növény, aminek a fogyasztása csakis előnyökkel jár, az íze kellemes aromával bír, és ráadásul az ára sem megterhelő.

Milyen előnyei vannak a céklalé fogyasztásának?

A céklalé a tél egyik legjobb döntése lehet. Ilyenkor az embernek különösen vigyáznia kell az egészségére, de megnehezíti a helyzetet, hogy kevés ilyenkor a friss gyümölcs és zöldség. Vitamintablettákat szedni pedig, lássuk be, nem nagy élmény. A gyerekek pedig kifejezetten nem szeretik, míg az aranyos és finom gumicukor alakokat úgy kell előlük elzárni a felső polcba, mielőtt még mindet együltő helyükben felfalnák. Az ideális megoldás persze a friss gyümölcsök és néhány extra vitamin, illetve a napfény lenne, azonban ha erre nincs lehetőségünk, még mindig semmi ok az aggodalomra. Zöldséget még télen is sokat kaphatunk a boltokban, azonban a gyümölcsök valamilyen alternatívát igényelnek. Nézzük is meg, miben segíthet és hogyan a céklalé!

A céklának számos jótékony hatása van, melyek közül most a teljesség igénye nélkül fogok felsorolni néhányat. Ilyen jótékony hatás például a vérnyomás normális értékbe állítása, hogyha magas vérnyomással küzd az ember. Az orvos persze erre mindig gyógyszeres kezelést ír fel, de sokszor lehetőségünk van természetes úton is csökkenteni a vérnyomást. Ha már gyógyszereket szedünk, akkor is segíthet, talán kevésbé komoly vérnyomásproblémánál megfelelő életmóddal egy idő után abba is hagyhatjuk a gyógyszerek rendszeres szedését, megvédve ezzel a májunkat.  Hogy segít a cékla a kívánt vérnyomás elérésében? A nitráttartalma a szervezetben nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakul, amelynek hatásai közé tartozik az erek tágítása, így pedig a vérnyomás is csökkenni fog.

Nem csak vérnyomásproblémákra ideális megoldás a céklalé, de szívproblémáknál is nagy segítséget jelenthet a benne található káliumnak köszönhetően, segítséget nyújt azok számára, akik sokat szoktak szédülni ebből az okból kifolyólag, és a szívritmuszavarokban küzdőknek is segítségére lehet.

A céklalé az immunrendszer erősítésére

 Nem csak valamilyen alapbetegség kezelésére remek megoldás a céklának és annak lé formájában való fogyasztása. Télen pusztán lehet célunk az immunrendszer erősítése, ami segít abban, hogy a szervezetünk ellenállóbb legyen a hideg évszakban a különböző baktériumok és kórokozók ellen. Idén még jobban oda kell figyelnünk az egészségünkre, ezért fontos az ilyen vitaminban dús élelmiszerek fogyasztása, és persze a rendszeres mozgás és megfelelő alvás is nagyban hozzájárulnak az egészségünkhöz.

A céklalé: olcsó és gyors megoldás

Ha pedig az ember azt hiszi, csak drága készítmények lehetnek az egészségesek, vagy éppen hogy az egészség megvásárlása egy vagyon, nos, ez nem teljesen igaz. A cékla azok közé a vitaminbombák közé tartozik, amik egész évben kaphatók és ráadásul nem kerülnek többe néhány száz forintnál. Ma már kevés ilyen termék maradt a piacon, ez igaz, de hogyha jobban körülnéz az ember, azért egy kis fokhagyma, cékla és alma még nem fogja az embert elszegényíteni. Ha nem szeretünk sokat pepecselni, akkor remek megoldás a céklalé. Tulajdonképpen egy végtermék, semmi utólagos főzésre, készítésre vagy tálalásra nem szorul. Remek ötlet munkanapokon egy kisebb étkezés helyett vagy főétkezés mellé fogyasztani. Tárolhatóságának köszönhetően ráadásul akármelyik aprócska női táskában is vihetjük magunkkal egy üvegben, és egyik helyről a másikra rohanva is el tudjuk fogyasztani. Nem véletlenül olyan népszerűek a mai rohanó világban a smoothiek, mindenki nagy kedvencei.

Rákmegelőzésért céklalével

A világ egyik vezető halálneme a rosszindulatú daganatos megbetegedés, ami csak részben gyógyítható. Habár jelentős befolyással bír a kialakulására mind a családtól kapott genetika, mind az ember környezete, az egészséges életmód hasonlóképp nagyban képes befolyásolni és a kialakulásának idejét, és a gyógyíthatóság esélyeit is. Ma már a csapból is ez folyik, mondhatnánk, de ameddig hatásos kezelést nem tud felmutatni az emberiség, addig a megelőzés a legjobb dolog, amit az ember tenni képes. Ehhez érdemes kicsit jobban átlapozni néhány szaklapot, és kevésbé a női magazinokra vagy internetes cikkekre hallgatni. Megbízható forrásokat keressünk a helyes életstílus kialakításához. A céklalével azonban nem lehet mellé lőni szerencsére, ezért mindenkinek ajánlanám a fogyasztását.

A céklalével tehát csak jól járhatunk. Ha azon töpreng valaki, mennyi az annyi, akkor annyit elárulhatok, hogy már napi 1-2 dl is sokat számít a felsorolt problémák kezelésében. 1-2 dl nem is olyan sok, ugye? És mindezt a sok előnyös dolgot egyetlen növény fogyasztásával a magunkénak tudhatjuk, ezért nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget. A család biztosan hamar hozzá fog szokni, hogy új vendéget látnak az ebédlő asztalon, aminek ráadásul még az íze is kellemes.