beépíthető hűtőszekrény1_1

A beépíthető hűtőszekrény kiválasztása

Szabadon álló vagy beépíthető hűtőszekrényt vásároljunk?

A beépíthető hűtőszekrény sokak számára talány lehet, hogyan fog elférni a lakásban, milyen előkészületeket kell megtennünk az érdekében, és persze hogyha minden adott az elhelyezést illetően, akkor is számos szempontot figyelembe kell vennünk a háztartási eszköz kiválasztása során. Ehhez egy kisebb útmutatást szeretnék adni. Ahhoz, hogy specifikusabb információkat tudjunk meg az egyes termékekről, természetesen érdemes szakembert felkeresni vagy egyenesen a gyártónál érdeklődni, az ő oldalukat figyelni alaposabban.

A beépíthető hűtőszekrény méretei és elhelyezése

A beépíthető hűtőszekrénynél is figyelembe kell vennünk a különböző méreteket. Ez egyrészt a befoglaló mérete a terméknek, amely a magasságát, szélességét és mélységét tartalmazza. Ezek alapján tudjuk meghatározni, hogy mely termék fog elférni a konyhában, és persze a beépíthető hűtőszekrénynél különösen fontos ezeknek a paramétereknek az ismerete ahhoz, hogy megfelelő terméket válasszunk, akár éppen átalakítjuk a helyiséget vagy csak másik hűtőt keresünk. A másik méretezés a nettó térfogat alapján történik, ami lényegében a nettó hűtőtér és a nettó fagyasztótér összegéből áll, tulajdonképpen ennyire tudjuk megtölteni a rakodófelületeket (bár a valóságban ennél kevesebb lesz a polcok miatt, és persze az ételek sem illeszkednek majd Tetris-darabokként egymáshoz).

beépíthető hűtőszekrény1_3

A hűtőtér és a fagyasztótér aránya azonban közel sem lényegtelen a vásárlás során, sőt, talán az egyik fő választási szempont lehet. Egyrészt, el kell döntenünk, hogy melyik helyezkedjen el alul és melyik felül. Ezzel kapcsolatban mindenkinek megvannak a maga igényei, én ezt a témát nem is szeretném hosszasan boncolgatni. Magukat az arányokat azonban nem érdemes hasra ütés szerűen eldönteni, hanem mérlegeljünk egy kicsit. Szempont lehet, hogy tervezünk-e külön fagyasztóládát vagy fagyasztószekrényt venni, hogy van-e valamilyen betakarításra szánt terményünk, amelyből fagyasztani is szeretnénk. Tartunk-e állatokat otthon, és persze ha csak a henteshez járunk, akkor sem mindegy, hogy egy-két napra szoktunk-e vásárolni vagy akár több hétre előre feltöltjük a készleteinket időnként.

A beépíthető hűtőszekrény kialakítása

Persze az arányokkal már kicsit bele is vágtunk ebbe a témába, azonban másik fontos szempont lehet a választás során, hogy szeretnénk-e többajtós nagyobb változat vagy egyajtóshoz van hely. Fontos, hogyha ajtó közelében vagy sarokban helyezkedik majd el a háztartási eszköz, akkor ügyelnünk kell arra, hogy az ajtók megfelelően ki tudjanak nyílni, tehát zavartalanul tudjuk használni a terméket. Nagyobb otthonokban a nagy űrtartalommal rendelkező kétajtós Side by Side kialakítás is ajánlott, míg ha kisebb a család vagy egyszerűen csak nem használunk ki ekkora teret, akkor a kisebb egyajtós kialakítás lehet remek választás.

Belső kialakítása során arra kell ügyelnünk, hogy a termék minél jobb energiaosztályba legyen sorolva. Általában A-tól G-ig terjedő skálán találhatunk termékeket, amelyek közül az A tartozik a kiváló energiaosztályba, az ebbe a kategóriába sorolt termékeket lehet a leginkább érdemes megvásárolni. A belső felépítés tekintetében még fontos szerepet játszhat a kompresszor megléte és a hűtőkörök száma. Általában a javasolt termék több hűtőkörrel és kompresszorral rendelkezik. A több hűtőkör lehetővé teszi a hűtőtér több hőmérsékletű beállítását is, amely az egyes élelmiszerek eltartása szempontjából fontos tényező lehet a választás során.

Először talán érdemes lehet megemlíteni a gyártó típusát, amelyhez a Gorenje termékeit ajánlom. Ezek a beépíthető hűtőszekrények a legmodernebb kialakítással és funkciókkal rendelkeznek, az áruk mégis a legjobb ár-érték arányt képviseli: https://hu.gorenje.com/termekek/hutes/beepitheto-hutoszekrenyek/c/gocool02.

beépíthető hűtőszekrény1_1

Amit még a beépíthető hűtőszekrényről tudni érdemes

A beépíthető hűtőszekrény többfajta hűtési rendszere nem csak a több hűtőkörben merül ki, hanem beszélhetünk No frost kialakításról is, illetve direkt hűtésről. Utóbbi a hagyományos hűtést jelenti, míg a No frost kialakítású beépíthető hűtőszekrény a hideglevegő keringetésével éri el a megfelelő hatást, amely lényegében a fogyasztás szempontjából előnyös rendszert jelent, ráadásul gyorsabban is képes lehűteni az ételeket, mindezt páralecsapódás nélkül, ami megakadályozza a jég képződését, így könnyebb tisztán tartani a belső teret és az ételek tartósítása is egyszerűbb feladat lesz.

A választás során érdemes lehet figyelembe venni a beépíthető hűtőszekrény zajszintjét, amely főleg amerikai konyhás lakásokban jelenthet fontos választási szempontot. Ezt a termékleírásban is könnyen megtalálhatjuk decibelben megadva, általában a 40dB körüli értéket tartjuk megfelelőnek, ami halkabb egy átlagos társalgásnál, amely 60dB körüli érték. Természetesen, hogyha a beépíthető hűtőszekrény és a konyha jól elszeparált, akkor erre nem kell különösebb figyelmet fordítania az embernek.

A választás során tehát számos tényező lehet segítségünkre, amelyekkel könnyebben le tudjuk tenni a voksunkat az egyes termékek mellett.